Kever 1973 APK onderhoud

Kever 1973 APK onderhoud

Kever van mijn neef moest voor de APK, waarschijnlijk de laatste keer. Want de kever is nu 48 jaar oud en de apk geld momenteel 2 jaar, vanaf 50 jaar hoef je niet meer te keuren, men gaat er vanuit dat oude auto’s goede onderhoud krijgen en dus is jaarlijks of 2 jaar keuring overbodig.

Maar zijn groot licht werkte al geruime tijd niet, en zijn ruitsproeier werkte ook niet..
Ook zijn handrem deugde niet meer.

Maar meteen remschoenen/blokken vervangen. 😛

#Handrem hefboom (brake lever beetle 1973)
Mooie constatering gedaan, ik heb 2018 ook remschoenen etc vervangen, en alles terug geplaatst zoals het er ook op zat.. Toen was ie al jaren niet vervangen 1 gore bende, zie oudere post.
Maar destijds zijn de kabels vervangen van de handrem en deze werkte na een kleine opstelling gewoon goed..

Ik heb dit jaar de veren en de remschoenen vervangen, de remcilinders waren nog uitstekend.. die mogen ook wel flinke tijd mee gaan. Maar dan proberen de handrem af te stellen, dat ging niet vlot. In de avond bedacht ik me dat die hefboom zover tegen het midden van de as zat.. ik bedoel als je hem dan aantrekt.. zit hij vast.. Die gaat geen kant op. Duuh! (Handboek erbij), ja hoor die heeft dus nooit goed gezeten! De hefboom zat al die tijd aan de binnenkant maar hoort aan de buitenkant! Ondanks dat het geruime tijd zo wel heeft gewerkt, Gelukkig kun je de remschoen/hefboom Links en rechts uitwisselen! Want die clip waarmee je ze vast zet, breken vrij snel, zwak ijzer.. Naderhand kon ik de handrem prima afstellen, maar met die buiten temperatuur van 30 graden onder die auto liggen.. pff :P. De  linker kabel was wat uiteen getrokken.. logisch als je hem door trok terwijl hij niet verder kon :P. Maar goed dat voor later.

#Grootlicht schakelaar & Relais (High beam switch & Relay beetle 1973)

Geen groot licht.. Dus de schakelaar verwijderd van het stuur, er was een stukje plastic gebroken die de contactjes samen drukken. Deze terug gezet op zijn plaats en vast gelijmd en ondersteunt met wat kit, priegelwerkje maar hij functioneerde wel weer. Althans de schakelaar maar het grote licht ging nog niet aan. Ik heb het relais verwijderd, uit elkaar gehaald en alle stapjes na gelopen.. gek genoeg kon ik zo niet iets vinden, maar plots werkte het grootlicht.. later weer niet.. Dus toch maar een nieuwe relais geplaatst, even deed hij het weer (tijdelijk) :P. Uiteindelijk hele bekabeling uit elkaar getrokken en alles doorgemeten, en de relais voor grootlicht rechtstreeks op de accu aangesloten, hierop kwam dat grootlicht rechtsvoor stuk was. Alle aansluitingen van de verlichting opgeschuurd hier zat op 1 erge corrosie.

Als laatste aanvoer punt van + relais terug gevolgd en hier stuitte ik op een slecht werkende kabel. Goed schoonmaken en opschuren.. en het probleem was verholpen! Schakelaar werkte weer perfect!
We hadden ook een nieuwe schakelaar geplaatst, maar om 1 of andere reden klikt die niet uit tijdens het rijden.. De oude werkt wel gewoon goed.. net zoals de oude relais.

#Ruitenwisser sproeier (Windschield washer beetle 1973)
De ruitenwisser aansluiting, nieuwe lucht kabel voor op de reservewiel geplaatst maar werkte niet, alles doorgeblazen.. bleek dat hij er gewoon net niet goed op zat haha. Je moet ietsje door draaien tot je gesiss hoort. Wel is de plek erg onhandig, de nieuwe kabel die je ontvangt is vrij kort dus die knapte binnen de zelfde dag nog af .. omdat er iets tegen aan schoof.. intern vast gelijmd met 2 componenten lijm van de Action 😛 Werkt goed!

De kever is helemaal goed gekeurd!

[modula id=”915″]